Professionele en natuurlijke authentieke Wellness & Beautyproducten

dinsdag 22 februari 2011

Voetmassage en Voetreflexologie(1)

Ik heb al een aantal keer wat geschreven over de genezende werking van massages maar daarin nog nooit gehad over voetmassage en in het bijzonder voetreflexologie, die ook een belangrijke bijdrage kan leveren bij het
verhelpen van allerlei lichamelijke klachten. Dus vandaar dat ik hier een stukje over deze massage en reflex therapie ga schrijven en vooral de Thaise variant. Waarom de Thaise variant zult u zich afvragen?
Dit omdat de voet reflex massage het meest in Thailand wordt uitgeoefend en deze variant zich het meest ontwikkeld heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Japanse, Chinese of Koreaanse reflex methoden.


Een stukje geschiedenis
De voetreflexologie is ontstaan in China, hoewel sommig ook wel zeggen dat deze in het oude Egypte voor het eerst werd uitgeoefend. Hoe dan ook, in het Verre Oosten waar deze praktijk het meest wordt uitgeoefend, gaat de geschiedenis terug tot het bewind van Keizer Wendi, die reageerde van 180 v. Chr. tot 157 v. Christus, echter de meest bloeiende periode was in de Tang-dynastie(618-907 n. Chr). Deze reflexologie beoefening verspreidde zich daarna snel naar Japan en omliggende landen. Toch is deze kunst van reflex massage een tijd lang in de vergetelheid geraakt mede doordat het niet werd overgedragen door middel van het optekenen van deze kunst. Gelukkig kwam daar verandering in toen westerse landen vanaf de jaren 1650 in contact kwamen met China. Uiteindelijk heeft een Amerikaanse arts, dr. William Fitzgerald  hier een studie van gemaakt en hij ontwikkelde schematisch overzicht van de longitudinale zones in het lichaam en de 10 zones eindigend in de vingers en tenen tezamen met de reflex gebieden. Hij ontdekte ook dat door druk op de zones te zetten deze gevolgen kan hebben voor andere delen van het lichaam en dat brengt ons dus meteen naar het volgende stuk, namelijk;

Wat is Voetreflexologie
De reflexologie houdt dus in het aanbrengen van druk op bepaalde gebieden van de zolen van de voeten.
Hierdoor krijg je een reflex in een ander deel van het lichaam die men zo stimuleert en blokkades in andere delen van het lichaam kunnen worden opgeheven. Want elke zone komt overeen met een ander deel van het lichaam zoals hart, lever, longen etc.
De functie van de voet reflex therapie is het bevorderen van ontspanning door middel van stimulatie van deze specifieke zones in de voet welke de bloeddoorstroming bevordert, stress laat afnemen en zorgt voor vermindering van pijn. Beoefenaars van de reflex therapie geloven zelfs dat het kan helpen bij hartproblemen, maagklachten, spierpijn, migraine en astma en zal mede helpen een hoge bloeddruk te verminderen en het lichaam doet ontgiften.

Risico's en Beperkingen.
De voet reflexologie biedt geen risico's voor gezonde mensen echter er zijn volgens de Thaise
voet reflexologie wel een aantal beperkingen die ik hieronder zal opnoemen.

  1. men kan pas een massage ondergaan 1 uur na de maaltijd
  2. na de massage moet men veel water drinken om toxine uit het lichaam te verwijderen die ontstaan zijn tijdens de massage
  3. zwangere vrouwen en vrouwen die ongesteld zijn mogen geen voet reflex massage ondergaan
  4. binnen een uur na de massage mag met niet de voeten of handen wassen om kou in het lichaam tegen te gaan wat de effecten van de massage teniet kan doen gaan.
  5. iemand die een hartaanval heeft gehad kan beter geen voet reflex massage ondergaan om overbelasting van het hart tegen te gaan.
  6. de voet massage mag nooit langer duren dan 45 minuten om dat dit anders niet goed zou zijn voor het hart. 


Thailand
In Thailand is de voet reflex massage, net zoals andere massages een hele wetenschap. Deze wetenschap en studie wordt uitgeoefend in Wat Pho welke dan ook het centrum van massages en studie in Thailand is. Op de buitenmuren en pilaren van dit tempelcomplex zijn de afbeeldingen en beschrijving uitgehouwen van de kunst van de Thaise Massage en Voet Reflex Massage zodat deze nooit verloren gaat.
U kunt hier zelf ook een massage ondergaan of er een studie Thaise Massage volgen.
De link is watpomassage.

Morgen zal ik verder gaan hoe voet reflex massage uitgeoefend dient te worden en zal ik we voor degene die het interessant vinden iets verloten.

2 opmerkingen:

  1. Voetreflexologie is bijzonder, het werkt echt. Ik ga altijd naar Ik Ontstress.nu.

    Meer informatie is te vinden op: www.voetreflexologieantwerpen.be/voetreflexologie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voetreflexologie is echt geweldig, ik heb goede ervaringen met Massage Rainbow. Hij heeft een fijne manier van masseren.

      Daarnaast wist ik helemaal niet dat voetreflexologie is ontstaan in China en dat het al zo lang bestaat. Leuk en interessant om te lezen.

      Verwijderen