Professionele en natuurlijke authentieke Wellness & Beautyproducten

dinsdag 11 januari 2011

De vele aspecten van Saffraan of Saffloer (1)

Ik ga hier wat schrijven over Safloer of ook wel valse Saffraan genoemd.
Saffloer is een bloem verwant aan de saffraan maar veel makkelijker te plukken.
Nog zo'n bloem die niet heel erg bekend is in Nederland maar die zoveel positieve eigenschappen voor de
gezondheid heeft en ook nog eens verschillend te gebruiken zijn dat ik deze bloem absoluut een ereplaats moet geven in mijn blog. Ik zal dan ook in twee artikelen besteden aan deze unieke plant.
Saffloer of het duurdere Saffraan is hier niet zo bekend omdat deze bloem oorspronkelijk altijd gebruikt als kleurstof maar onlangs weten we dat deze plant veel gezondheidsvoordelen biedt en voor veel doeleinden gebruikt kan worden.
Saffloerzaad wordt voor de volgende doeleinden gebruikt:
- als kleurstof
- als specerij
- als olie in voeding en massage
- als thee
- in de Chinese geneeskunde
- als haargroeimiddel


De Saffloer plant
Laat ik beginnen kort iets te vertellen over deze unieke plant.
Saffloer is een oliehoudend gewas dat groeit tot een hoogte van tussen de 30 en 150 cm. De benamingen van deze plant zijn saffloer, saffraan en in Nederland ook wel Distelbloem genoemd. De plant wordt hoofdzakelijk gekweekt in Iran, Noord-West India, Noord-Afrika, het Verre Oosten en in sommige delen van Noord-Amerika. In een koud klimaat komt Saffraan niet voor omdat de zaden pas ontkiemen bij een temperatuur van rond de 40° Celsius. De buisvormige bloemen zijn prachtig van kleur, van geel, oranje tot zelfs een rode kleur.

Saffloer als kleurstof
Oorspronkelijk werd deze plant voornamelijk gebruikt om haar natuurlijk pigment voor de voedingsindustrie.
Het belangrijkste ingrediënt is de kleurstof carthamine. Het wordt gebruikt voor het kleuren van dranken, wijn, snoep, noodles, ingeblikt fruit, ijs, gelei en gekonfijte vruchten.

Saffraan als specerij
Saffraan is het duurste specerij ter wereld. Dit omdat de bloemblaadjes met de hand moeten worden geplukt.
Saffraan wordt vaak gebruikt in soepen en stoofschotels, vis, brood, gebak en koekjes. Saffraan is zo duur omdat het met de hand geplukt moet worden en het zo'n twaalf dagen duurt voordat men een pond bij elkaar heeft. De kostprijs is dan ook plusminus €500,00 per pond.
Eet Smakelijk!

Saffloer Olie voor Gewichtsverlies
De zaden van saffloer zijn rijk aan vitamine E en Omega-6 vetzuren die essentieel zijn voor de gezondheid.  De olie uit de zaden is qua voedingswaarde te vergelijken met olijfolie maar dan vele malen goedkoper in aanschaf. Verder heeft saffloer olie de grootste bron van meervoudig onverzadigde vetzuren dan enig ander plantaardige olie, namelijk 79%. Het bevat ook 13% oliezuur en slechts 8% van de verzadigde vetzuren.
Dit betekent dat saffloer olie een belangrijke bijdrage aan gewichtsverlies doordat het op een effectieve manier afrekent met overtollig vet. Een ander voordeel is dat het cholesterol vermindert en dus goed is voor hart en bloedvaten. Verder versterkt het, het immuunsysteem van het lichaam.
Behalve de aanpak van overtollig vet helpt de olie ook voor een daling van de bloedsuikerspiegel waardoor gebruik van deze olie wordt geadviseerd bij diabetespatiënten. Ook zou saffloer olie helpen bij vrouwen met het premenstrueel syndroom.  Het consumeren van saffloer olie helpt bij de regulering van de menstruatie cyclus waardoor het probleem van een onregelmatige menstruatie wordt verholpen.
Ik denk dus genoeg redenen om over te gaan op deze olie.
Verder is saffloer olie redelijk betaalbaar, u kunt deze bijvoorbeeld online bestellen op diamantwellness.com.



Morgen zal ik verder gaan met saffloer olie als massageolie, thee, vogelzaad en haargroeimiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten