Professionele en natuurlijke authentieke Wellness & Beautyproducten

maandag 15 november 2010

Gevaarlijk: Synthetische stoffen in cosmetica !!

Kijk eens op de website van http://www.heelnatuurlijk.nl onder het rubriekje Synthetische stoffen in cosmetica en het effect op onze gezondheid.
Hier vinden we een lijst van alle synthetische stoffen die terug te vinden zijn in cosmetica. Misschien een handig hulpmiddel voor het leren herkennen van deze stoffen die gebruikt worden in de meeste cosmeticaproducten.
Ook in vele natuurlijke cosmetica vinden we een of meer van deze stoffen terug. Zelfs in cosmetica die roepen 100% natuurlijk te zijn kunnen we deze stoffen terugvinden zoals bijvoorbeeld Sante en Lavera.
Dus ook deze producten zijn niet helemaal natuurlijk!
Verder schrikken we ons helemaal rot als we deze lijst bekijken. Van elke stof krijgen we wel een een of andere verschrikkelijke bijwerking.

Voorbeeld:
Cocamide DEA
Wordt gewonnen uit kokosolie. Het is een carcinogeen en vormt nitrosaminen op de huid (nitrosaminen zijn kankerverwekkend).
DMDM Hydantoine
Een veelgebruikt synthetisch conserveringsmiddel in bijvoorbeeld huid-en haarproducten, deodorant en nagellak. Het maakt formaldehyde vrij (zie aldaar). Het kan allergieën, depressie, hoofdpijn, pijn in de borst, chronische vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid en astma veroorzaken. Tevens bestaat het risico van verzwakking van het immuunsysteem en het ontstaan van kanker.

Ethyleen glycol
Dit is een emulgator en moisturizer. Het is van dierlijke of plantaardige oorsprong, maar kan ook synthetisch zijn. Het is een goedkoop substituut voor glycerine. Het geeft nierschade en leverabnormaliteiten bij proefdieren. Het is een carcinogeen voor de blaas.



Is dit allemaal eng, eng, eng, of is het ook allemaal een stukje bangmakerij?
Moeten we nu allemaal direct over op natuurlijke producten?


Wij raden aan om goed naar de ingrediënten te kijken en zomin mogelijk producten te gebruiken waar gebruik is gemaakt van synthetische stoffen. 
Daarvoor is de lijst van "heel natuurlijk" een handig hulpmiddel.


NB: 
Ook in een tweetal producten van DiamantWellness vinden we synthetische stoffen terug nl.
- de shampoo's: hierin zit een lage concentratie Sodium lauryl sulfate  in verwerkt. Dit is een synthetisch reinigingsmiddel en kan huiduitslag, irritaties, haaruitval, roos en allergische reacties veroorzaken. Het veroorzaakt ook het schuimend effect van shampoo's.  Het zit in plusminus 99% van de shampoos verwerkt.
- badschuim: lage concentraties Sodium lauryl sulfate, Magnesium lauryl sulfate. Zelfde effect als boven, een reiningsmiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten