Professionele en natuurlijke authentieke Wellness & Beautyproducten

vrijdag 7 januari 2011

Rijstolie: Misschien wel de Gezondste Olie

Rijstolie of Rijstkiem Olie is bij ons nog een niet zo heel bekende oliesoort maar in Zuidoost Azië kookt bijna iedereen met rijstolie en ook in Amerika is het momenteel een van de meest gebruikte oliën om mee te koken en het wordt ook steeds meer toegepast in de cosmetica.
Waarom? Omdat we nu weten dat rijstolie of Rice Bran Oil op z'n Engels misschien wel de meest gezonde olie is die er nu te verkrijgen is. Het biedt zoveel gezonde voordelen zowel op het gebied van koken als huidverzorging en verdringt misschien wel olijfolie van de eerste plaats waar het gaat om gezond koken.





Rijst:
Rijst wordt in Zuidoost Azië al vele duizenden jaren verbouwd en is hiermee 's werelds oudste cultuurplant.
Zij behoort net als alle granen tot de familie van de grassen. Tegenwoordig wordt rijst niet alleen in Zuidoost Azië verbouwd maar ook in Zuid-Amerika, de VS en zelfs in Europa rond het Middenlandse zeegebied wordt rijst verbouwd. Denk maar aan de Italiaanse Risotto. De grootste rijst producent is China en de grootste exporteur Thailand.
De olie wordt uit de kiemen of vliesjes van de rijst gehaald door extractie en raffineren. De olie heeft een heldere geelbruine kleur en is neutraal van smaak.

Waarom is Rijstolie zo Gezond?
Rijstolie is zo gezond omdat rijstolie zeer rijk is aan vitamineE en anti-oxidanten als Tocopherol, 
Oryzanol en tocotrienol. Alle drie komen van nature voor in rijstkiem olie. Zonder in te gaan op de wetenschappelijke feiten en eigenschappen van deze anti-oxidanten, mag je van mij aannemen dat deze zeer, zeer gunstig zijn. Tocotrienol, bijvoorbeeld is het meest krachtige deel van vitamine E. En de rijstvliesjes zitten hier vol mee. Tevens heeft rijstolie de eigenschappen om de kans op diverse kanker te verminderen. 

Koken met Rijstolie is zeer gezond
Ik zou iedereen aanraden om meteen over te gaan op koken met rijstolie in plaats van olijfolie of zonnebloemolie. Rijstolie is namelijk vele malen gezonder dan olijfolie en het is ook een stuk goedkoper, waar echter tegenover staat dat het niet wijdverspreid verkrijgbaar is.
Rijstolie kan bij het koken namelijk tot 245C verhit worden zonder z'n natuurlijke voedingsstoffen te verliezen terwijl bij olijfolie extra vierge de kwaliteit al bij meer dan 125C aanzienlijk afneemt en bij nog verdere verhitting veranderte de samenstelling dusdanig dat er schadelijke stoffen vrijkomen.
Het koken met rijstkiem olie heeft ook het voordeel dat het, het slechte cholesterol vermindert terwijl de goede cholesterol met rust wordt gelaten. Rijstolie is licht en neutraal van smaak, caloriearm en je kunt hem gebruiken zowel bij het bakken en koken of als een dressing.

Rijstolie als Huidverzorging
Rijstolie voor de huid wordt in Zuidoost Azië al honderden jaren toegepast. Vrouwen in deze landen wrijven rijstolie op hun gezicht en huid om deze glad en gezond te houden. De olie heeft als eigenschap dat het de productie van collageen te stimuleren en op een natuurlijke manier de huidskleur in evenwicht te houden. Verder bevat het proanthrocyanidin die de elasticiteit van de huid beschermt en op peil houdt. De grote hoeveelheden vitamine E houden de huid glad en mooi en zorgt voor de genezing van roodheid, ruwe plekjes en littekens. De olie fungeert ook als zonnebrand middel omdat het de straling van de zon blokkeert.
Rijstolie als Massageolie                                
Rijstolie is een prima massageolie omdat deze prachtige olie zeer gemakkelijk wordt geabsorbeerd in de huid. Dit omdat de moleculen van de olie kleiner zijn dan alle andere oliën en wordt daardoor zeer snel door de huid opgenomen. Rijstolie is zeer zacht en daardoor geschikt voor elk huidtype. De olie brengt vooral verlichting voor mensen die leiden aan psoriasis of eczeem. Verder is het een heerlijke moisturizer want het maakt de huid glad zonder vettig aan te voelen.
Waar kun je Rijstolie kopen
Omdat rijstolie nog niet zo bekend is in de Benelux is het ook niet overal verkrijgbaar. Albert Heijn verkoopt rijstolie en Dirk en Aldi hebben het soms ook in hun assortiment. Mijn voorkeur zou echter de rijstolie van Albert Heijn zijn omdat deze de rijstolie van King (een grote productent uit Thailand) verkopen die van betere kwaliteit is.
Ook diamantwellness.com verkoopt een goede kwaliteit Rice Bran Olie in verpakkingen variërend van
250 ml tot 5000 ml tegen zeer redelijke prijzen.



14 opmerkingen:

  1. Ik ben al een tijdje met rijstolie bezig, zowel voor braden als voor frituren en ben daar heel tevreden over.
    De frietjes zijn heerlijk, helemaal niet vettig en lekker krokant, en wat ik en mijn gezin bijzonder vinden, is de aangename geur.
    Dus iedereen tevreden met rijstolie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb mijn rijstolie online gekocht bij gekruid.be en ga heb verder gebruiken in vervanging van ander bakolieën.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het gewoon bij Albert Heijn gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wilde het gebruiken als frituurolie, maarja, ik frituur alleen in de garage... Te koud dus deze winter... Ben nu begonnen het gewoon als olie om in te bakken... Gaat prima... en wat ik verder lees over rijstolie, dan weet ik dat ik goed bezig ben...
    Groet Greetje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik gebruik rijstolie en kokosolie het bevalt mij heel goed . Overdag de rijstolie voor mijn huid en s'nachts kokosolie. Bakken doen we ook met rijstolie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo anoniem, mag ik vragen waarom je voor de nacht kiest voor kokosolie en overdag voor rijstolie?

      Verwijderen
    2. Misschien omdat kokosolie toch wel glimt en ruikt naar kokos?
      Groetjes Carla

      Verwijderen
  6. Kokosolie bestaat 92% uit verzadigde vetten, gewoon rijstolie gebruiken dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kokosolie bestaat 92% uit verzadigde vetten, gewoon rijstolie gebruiken dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kun je de King rijstolie van AH ook voor je gezichtshuid gebruiken of moet je daar speciale rijstolie voor het gezicht voor kopen?
    En zo ja weten jullie een goed merk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik de Rice Bran olie van AH voor huid en haar en bevalt supergoed!! Ik heb een droge huid en ben ook niet meer piepjong (53) maar merk -na vele jaren van alles uitproberen-dat dit mij erg goed bevalt! Ik voeg er wel een paar druppels etherische olie aan toe voor het luxe gevoel 😃

      Verwijderen